20
lutego
Pączki z VATem x 3. Idą zmiany!
Post opublikowany przez: DORADCA
5% 8% lub 23%
Aż trzy różne stawki VAT dotyczą jednego i tego samego produktu. Mowa o tłustoczwartkowym przysmaku PĄCZKU Od czego zależy wysokość VAT? Od tego czy pączek jest dietetyczny, tradycyjny i od terminu przydatności do spożycia.
5% dotyczy pieczywa oraz pączków dietetycznych, których termin ważności nie przekracza 14 dni. Stawka pączka sprzedany po tym terminie, podniesie się do 23%.
Tradycyjne pączki, a więc wyroby ciastkarskie są obłożone 8% VAT-em i 14-dniowym terminem przydatności. Po jego upływie stawka podnosi się do 23%.
Największym absurdem całej sytuacji jest fakt, że im starszy wyrób tym droższy, nie wspominając już o walorach smakowych i zdrowotnych. Sytuacja ma się zmienić od kwietnia. Wtedy wejdzie w życie nowa matryca stawek VAT, która ma wyeliminować podobne nonsensy.
Prostota Przejrzystość Przyjazność stosowania
To trzy filary nowej matrycy VAT. Opiera się ona na nomenklaturze scalonej (CN). Konkretne produkty będą przyporządkowane do danego działu np. pieczywo, owoce, warzywa, mięsa czy produkty mleczarskie. Nowymi stawkami zostaną objęte całe działy, a nie tylko poszczególne produkty. W przypadku pączków zmaleje i będzie wynosić tylko 5%.
Od 1 kwietnia można się spodziewać jeszcze jednego wzrostu – naszej wagi!
Smacznego